Żyto zwyczajne (Secale cereale), gatunek z rodziny traw, jedno ze zbóż
stref umiarkowanych, na większą skalę uprawiane w Polsce, Rosji i krajach
nadbałtyckich. Pochodzi z Bliskiego Wschodu lub z Azji Środkowej, gdzie do dziś
występują dzikie gatunki żyta zwyczajnego. Zaczęto je uprawiać ok. 4 tys. lat
temu. Jest mało wymagające klimatycznie i glebowo. Ziarna używa się na mąkę,
paszę, do produkcji alkoholu. Skrzyżowane z pszenicą dało pszenżyto.
Jęczmień (Hordeum), rodzaj z rodziny traw, liczący kilkadziesiąt
gatunków. Jedne z najstarszych i najważniejszych zbóż, uprawy w Azji Zachodniej
i na Bliskim Wschodzie sięgają 7000 lat p.n.e. Jęczmień dwurzędowy (Hordeum
distichon) jest prawdopodobnie bezpośrednim potomkiem gatunku dzikiego Hordeum
spontaneum. Obecnie uprawiany na całym świecie. Dzięki krótkiemu okresowi
wegetacji (ok. 90 dni) sięga daleko na północ. Jęczmień wielorzędowy (Hordeum
vulgare) uprawiany jest w cieplejszych regionach Ziemi. Dzielony na dwa
podgatunki (uważane przez niektórych za odrębne gatunki): jęczmień czterorzędowy
(Hordeum vulgare subsp. tetrastichum) i jęczmień sześciorzędowy (Hordeum vulgare
subsp. hexastichon). Ziarno jęczmienia ze względu na brak białek glutenowych nie
nadaje się na mąkę do wyrobu chleba. Używane przede wszystkim na kasze, jako
surowiec browarniany do wyrobu piwa oraz na paszę. Obecnie wyhodowano ogromną
liczbę odmian umożliwiających uprawę w trudnych warunkach dalekiej północy
(okres wegetacyjny ok. 55 dni), jak i spełniających wymagania przemysłowe.
Niektóre gatunki jęczmienia uprawiane jako trawy ozdobne, np. jęczmień
grzywiasty (Hordeum jubatum) z Ameryki Północnej, inne spotykane jako chwasty
przydrożne, np. w Polsce jęczmień płonny (Horbeum murinum
Proso (Panicum), rodzaj z rodziny traw obejmujący ok. 550 gatunków
występujących głównie na obszarach ciepłych. Wiele gatunków uprawnych szeroko
rozprzestrzenionych lub uprawianych lokalnie. Proso zwyczajne (Panicum miliaceum)
z Indii i środkowej Azji jest powszechnie uprawiane od bardzo dawna, w Polsce
znane od czasów prehistorycznych, użytkowane na kasze (kasza jaglana), mąkę, do
wyrobu piwa oraz na paszę, obecnie uprawy stopniowo zanikają na korzyść innych
zbóż.
Pszenica (Triticum), rodzaj z rodziny traw, w zależności od ujęcia
kilka lub kilkanaście gatunków, które należą do najważniejszych roślin zbożowych
świata. Większość pszenic pochodzi z Bliskiego Wschodu lub Azji Środkowej, z
klimatu umiarkowanego ciepłego, niektóre powstały w wyniku spontanicznego lub
świadomego krzyżowania we wtórnych ośrodkach rozprzestrzenienia.
Najprymitywniejsze z nich: pszenica samopsza (Triticum monococcum) i pszenica
płaskurka (Triticum dicoccum), znane z upraw neolitycznych, do dziś przetrwały w
niektórych krajach, używane na mąkę, kaszę oraz jako pasza. Pszenica orkisz (Triticum
spelta) również jest uprawiana od bardzo dawna jako zboże chlebowe, spotykana w
uprawach reliktowych.
Orkisz.
(Triticum spelta) Gatunek zboża należący do pszenicy, popularna w
średniowieczu. Obecnie rzadko uprawiana głównie w gospodarstwach ekologicznych.
Orkisz spożywany był w Starożytności, a w czasach rzymskich przez gladiatorów i
zawodników igrzysk.
Owies (Avena), rodzaj z rodziny traw, około 35 gatunków pochodzących z
obszaru śródziemnomorskiego, północnej Afryki i Azji Środkowej. Kilka gatunków
uprawnych, czasem dziczejących i rosnących jako chwasty.
Gryka (Fagopyrum), rodzaj z rodziny rdestowatych. Dwa gatunki roślin
uprawnych:
Groch zwyczajny (Pisum sativum), roślina roczna z rodziny
motylkowatych. Jedna z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi prawdopodobnie ze
wschodniej części obszaru śródziemnomorskiego. Nasiona posiadają dużą wartość
energetyczną i odżywczą. Świeże zawierają: 75% wody, 7% białka, 11% cukrów, 0,4%
tłuszczu, ponadto związki żelaza, fosforu, witaminy z grupy B, witaminę C, PP,
prowitaminę A. Obecnie powszechnie uprawiany w wielu odmianach. Wykorzystywany w
przemyśle spożywczym i przetwórczym. Może być spożywany na surowo (nasiona lub
niedojrzałe strąki) Jest cenną rośliną w płodozmianie, wykorzystywany również
jako roślina pastewna.
Fasola
(Phaseolus), rodzaj z rodziny motylkowatych, ok. 200
gatunków roślin rocznych lub bylin, w większości pnączy. Owocem jest strąk
zawierający duże, pożywne nasiona, stąd wiele gatunków jest uprawianych. Kilka
gatunków fasoli uprawia się też jako rośliny ozdobne ze względu na duże, barwne
kwiaty.
Ziemniak, kartofel (Solanum tuberosum), gatunek z rodziny
psiankowatych, jedna z najważniejszych roślin jadalnych świata, powszechnie
uprawiana w klimacie umiarkowanym, rzadziej w ciepłym, dostarcza bulw
skrobiowych, spożywczych, pastewnych lub przemysłowych (produkcja alkoholu,
krochmalu itd.). Krzaczasta bylina, kwiaty białe, różowe lub fioletowe, owoc -
zielona jagoda. Największe uprawy w Rosji, Polsce, Stanach Zjednoczonych.
Burak (Beta) z rodziny komosowatych, obejmuje 10 gatunków roślin jednorocznych i
wieloletnich. W stanie dzikim występuje w środkowej i zachodniej Azji, basenie
morza śródziemnego, zachodniej Europie i pn.-zach. Afryce. Formy uprawne to:
(ok. 35% tłuszczu
jadalnego i technicznego w nasionach), pastewna (ogromna produkcja masy
zielonej, a także wytłoki po produkcji oleju), ozdobna, jadalna (bezpośrednio
nasiona oraz do produkcji chałwy), lecznicza.
Kilka innych gatunków słonecznika uprawia się jako rośliny ozdobne, najbardziej
znany jest słonecznik wierzbolistny (Helianthus orgyalis), roślina dorastająca
do 5 m wysokości, o długich, wąskich liściach, interesująca bylina parkowa.
Konopie siewne.
(Cannabis sativa) Występuje w górach Ałtaj, Tienszan, na
Zakaukaziu i w Afganistanie. Jako roślina uprawna rozpowszechniona w różnych
częściach świata. Łodyga rozgałęziona dorasta do 1,5 - 2 m wysokości. Konopie
wymagają bardzo dużo wody i są azotolubne. Rośliny wykorzystywane są do
pozyskiwania włókien. Mają też szerokie zastosowanie farmakologiczne. W
przemyśle spożywczym wykorzystywany jest olej konopny. Owoce wykorzystywane są
również na karmę dla ptaków. Nasiona są źródłem pełnowartościowych białek.
Łubin, (Lupinus), rodzaj z rodziny bobowatych (motylkowatych) obejmujący
ok. 250 gatunków. Gatunki pochodzące
z Ameryki Pn. i Pd. są przeważnie
wieloletnie, natomiast - z basenu M. Śródziemnego - jednoroczne. Korzeń palowy
łubinu osiąga długość do 2 m zaś łodyga do 1,75 m. Liście dłoniaste o 5 do 15
listkach ustawiają się zawsze prostopadle do kierunku padania promieni
słonecznych (heliotropizm). Kwiaty zebrane są w sztywne grona, a owoc (strąk
owłosiony) z nasionami spłaszczonymi owalnymi lub nerkowatymi, zawiera 38-50 %
białka, 5-20 % tłuszczów i szkodliwe dla organizmu alkaloidy (lupininę i in.).
Koniczyna,
(Trifolium), rodzaj z rodziny bobowatych (motylkowych),
obejmujący ok.300 gatunków dzikich i uprawnych bylin, rzadziej roślin
jednorocznych, występujących głównie w strefie klimatu umiarkowanego wilgotnego
Europy, Azji i Ameryki Pn. Na korzeniach występują brodawki wiążące azot z
powietrza. Liście przeważnie trójdzielne a kwiatostan stanowią wielokwiatowe
główki. Cenne rośliny pastewne (siano, zielonki) bogate w białko i sole
mineralne, miododajne, poprawiają strukturę i żyzność gleby. W Polsce
rośnie dziko ok. 20 gatunków. Dawniej uprawiano koniczynę łąkową (czerwoną) (T.
pratense) wys. do 0,6 m i koniczynę białą (rozesłaną) (T. repens) o wys. do 0,4
m. Koniczyna biała o rozłogach i płożących się pędach, stosowana była na
pastwiska, gdyż dobrze znosi udeptywanie.|
Uwagi oraz dodatkowe informacje i materiały najlepiej przesyłać bezpśrednio na adres: kazik.sabak@gmail.com Mapa witryny zawierająca łącza
do stron tekstowych |