Żyto zwyczajne (Secale cereale), gatunek z rodziny traw, jedno ze zbóż
stref umiarkowanych, na większą skalę uprawiane w Polsce, Rosji i krajach
nadbałtyckich. Pochodzi z Bliskiego Wschodu lub z Azji Środkowej, gdzie do dziś
występują dzikie gatunki żyta zwyczajnego. Zaczęto je uprawiać ok. 4 tys. lat
temu. Jest mało wymagające klimatycznie i glebowo. Ziarna używa się na mąkę,
paszę, do produkcji alkoholu. Skrzyżowane z pszenicą dało pszenżyto.
Jęczmień (Hordeum), rodzaj z rodziny traw, liczący kilkadziesiąt
gatunków. Jedne z najstarszych i najważniejszych zbóż, uprawy w Azji Zachodniej
i na Bliskim Wschodzie sięgają 7000 lat p.n.e. Jęczmień dwurzędowy (Hordeum
distichon) jest prawdopodobnie bezpośrednim potomkiem gatunku dzikiego Hordeum
spontaneum. Obecnie uprawiany na całym świecie. Dzięki krótkiemu okresowi
wegetacji (ok. 90 dni) sięga daleko na północ. Jęczmień wielorzędowy (Hordeum
vulgare) uprawiany jest w cieplejszych regionach Ziemi. Dzielony na dwa
podgatunki (uważane przez niektórych za odrębne gatunki): jęczmień czterorzędowy
(Hordeum vulgare subsp. tetrastichum) i jęczmień sześciorzędowy (Hordeum vulgare
subsp. hexastichon). Ziarno jęczmienia ze względu na brak białek glutenowych nie
nadaje się na mąkę do wyrobu chleba. Używane przede wszystkim na kasze, jako
surowiec browarniany do wyrobu piwa oraz na paszę. Obecnie wyhodowano ogromną
liczbę odmian umożliwiających uprawę w trudnych warunkach dalekiej północy
(okres wegetacyjny ok. 55 dni), jak i spełniających wymagania przemysłowe.
Niektóre gatunki jęczmienia uprawiane jako trawy ozdobne, np. jęczmień
grzywiasty (Hordeum jubatum) z Ameryki Północnej, inne spotykane jako chwasty
przydrożne, np. w Polsce jęczmień płonny (Horbeum murinum
Proso (Panicum), rodzaj z rodziny traw obejmujący ok. 550 gatunków
występujących głównie na obszarach ciepłych. Wiele gatunków uprawnych szeroko
rozprzestrzenionych lub uprawianych lokalnie. Proso zwyczajne (Panicum miliaceum)
z Indii i środkowej Azji jest powszechnie uprawiane od bardzo dawna, w Polsce
znane od czasów prehistorycznych, użytkowane na kasze (kasza jaglana), mąkę, do
wyrobu piwa oraz na paszę, obecnie uprawy stopniowo zanikają na korzyść innych
zbóż.
Pszenica (Triticum), rodzaj z rodziny traw, w zależności od ujęcia
kilka lub kilkanaście gatunków, które należą do najważniejszych roślin zbożowych
świata. Większość pszenic pochodzi z Bliskiego Wschodu lub Azji Środkowej, z
klimatu umiarkowanego ciepłego, niektóre powstały w wyniku spontanicznego lub
świadomego krzyżowania we wtórnych ośrodkach rozprzestrzenienia.
Najprymitywniejsze z nich: pszenica samopsza (Triticum monococcum) i pszenica
płaskurka (Triticum dicoccum), znane z upraw neolitycznych, do dziś przetrwały w
niektórych krajach, używane na mąkę, kaszę oraz jako pasza. Pszenica orkisz (Triticum
spelta) również jest uprawiana od bardzo dawna jako zboże chlebowe, spotykana w
uprawach reliktowych.
Najważniejsze obecnie gatunki to: pszenica zwyczajna (Triticum vulgare),
rozpowszechniona obecnie na całym świecie w ogromnej liczbie odmian uprawnych
oraz pszenica twarda (Triticum durum), zwana też pszenicą makaronową (ponieważ
jej mąka jest najlepsza do produkcji makaronów) , również występująca w wielkiej
liczbie odmian. Dzięki zabiegom hodowlanym, wielokrotnemu krzyżowaniu pszenic
między sobą oraz z innymi, blisko spokrewnionymi trawami, uzyskano odmiany o
nowych cechach. Umożliwiło to rozszerzenie upraw na inne strefy klimatyczne oraz
zwiększyło plenność.
Orkisz.
(Triticum spelta) Gatunek zboża należący do pszenicy, popularna w
średniowieczu. Obecnie rzadko uprawiana głównie w gospodarstwach ekologicznych.
Orkisz spożywany był w Starożytności, a w czasach rzymskich przez gladiatorów i
zawodników igrzysk.
Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13-17%) niż ziarno przenicy zwyczajnej.
Jest także bogatsze w lepiej przyswajalny glutan, zawiera więcej cynku, miedzi i
selenu oraz witamin A i E. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla
zdrowia kwas linilenowy. Orkisz jest również bogatym źródłem błonnika
pokarmowego.
Owies (Avena), rodzaj z rodziny traw, około 35 gatunków pochodzących z
obszaru śródziemnomorskiego, północnej Afryki i Azji Środkowej. Kilka gatunków
uprawnych, czasem dziczejących i rosnących jako chwasty.
Najważniejszym gatunkiem jest owies zwyczajny (Avena sativa), uprawiany
powszechnie na obszarach o klimacie umiarkowanym i chłodnym, jego uprawy sięgają
wysoko w góry, ziarno używane na paszę i do wyrobu kasz, płatków, itp. Owies
głuchy (Avena fatua), czyli owiesek, uprawiany czasem jako roślina pastewna,
jest przede wszystkim chwastem polnym. Owies szorstki (Avena strigosa), czyli
owsik, był dawniej uprawiany w Polsce, obecnie występuje tylko jako chwast.
Gryka (Fagopyrum), rodzaj z rodziny rdestowatych. Dwa gatunki roślin
uprawnych:
Gryka siewna
1) Gryka siewna (Fagopyrum esculentum), zwana hreczką pochodzi z Azji Wschodniej
i Centralnej, uprawiana w Europie. Jadalne są trójgraniaste orzeszki zawierające
skrobię, z których wyrabia się kaszę lub mąkę. Używana także jako roślina
pastewna, miododajna, lecznicza oraz na "zielony nawóz".
2) Gryka tatarka
(Fagopyrum tataricum) pochodzi z Azji Środkowej, rzadziej
uprawiana, pojawia się za to jako chwast w uprawach gryki siewnej. Jest mniej
plenna lecz odporniejsza na niekorzystne warunki siedliskowe niż gatunek
poprzedni.
Groch zwyczajny
(Pisum sativum), roślina roczna z rodziny
motylkowatych. Jedna z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi prawdopodobnie ze
wschodniej części obszaru śródziemnomorskiego. Nasiona posiadają dużą wartość
energetyczną i odżywczą. Świeże zawierają: 75% wody, 7% białka, 11% cukrów, 0,4%
tłuszczu, ponadto związki żelaza, fosforu, witaminy z grupy B, witaminę C, PP,
prowitaminę A. Obecnie powszechnie uprawiany w wielu odmianach. Wykorzystywany w
przemyśle spożywczym i przetwórczym. Może być spożywany na surowo (nasiona lub
niedojrzałe strąki) Jest cenną rośliną w płodozmianie, wykorzystywany również
jako roślina pastewna.
Fasola
(Phaseolus), rodzaj z rodziny motylkowatych, ok. 200
gatunków roślin rocznych lub bylin, w większości pnączy. Owocem jest strąk
zawierający duże, pożywne nasiona, stąd wiele gatunków jest uprawianych. Kilka
gatunków fasoli uprawia się też jako rośliny ozdobne ze względu na duże, barwne
kwiaty.
Fasola zwykła
Fasole pochodzą z obszarów tropikalnych i subtropikalnych i są roślinami dnia
krótkiego (fotoperiodyzm). Fasola zwykła (Phaseolus vulgaris) pochodzi z Ameryki
Środkowej, w stanie dzikim nieznana. Jest to najważniejszy gatunek uprawny
fasoli, rozpowszechniony obecnie na całym świecie. Dzieli się na dwie zasadnicze
odmiany: niską (krzaczastą) i tyczkową, pnącą się. Niedojrzałe strąki używane
jako jarzyna, także puszkowane. Dojrzałe nasiona spożywane w różnej postaci.
Fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus) ma kwiatostany gęste, a kwiaty
czerwone. Uprawiana czasem jako roślina ozdobna. Nasiona duże, białe lub
kolorowe, jadalne (u nas znane jako "piękny Jaś"). Pochodzi z Ameryki Środkowej
i Południowej. Z obszaru Ameryki pochodzą także: fasola półksiężycowata (Phaseolus
lunatus), często uprawiana w klimacie ciepłym (w niektórych częściach Ameryki
podstawa wyżywienia ludności, u nas nieznana), i fasola ostrolistna (Phaseolus
acutifolius), odporna na suszę i wysokie temperatury, częściej używana jako
roślina pastewna.
Z Azji pochodzą fasole drobnonasienne: fasola mungo, zwana również fasolą
jerozolimską (Phaseolus mungo) i fasola adzuki (Phaseolus angularis) z Azji
Wschodniej, obecnie szeroko rozpowszechnione, oraz fasola złota (Phaseolus
aureus) z Indii.
Ziemniak, kartofel
(Solanum tuberosum), gatunek z rodziny
psiankowatych, jedna z najważniejszych roślin jadalnych świata, powszechnie
uprawiana w klimacie umiarkowanym, rzadziej w ciepłym, dostarcza bulw
skrobiowych, spożywczych, pastewnych lub przemysłowych (produkcja alkoholu,
krochmalu itd.). Krzaczasta bylina, kwiaty białe, różowe lub fioletowe, owoc -
zielona jagoda. Największe uprawy w Rosji, Polsce, Stanach Zjednoczonych.
Dzicy przodkowie uprawnych form ziemniaka występują w Andach i na sąsiednich
terenach, od Meksyku po Chile. Ziemniaki uprawiane były od dawna przez Inków już
ok. 3500 lat temu, do Polski przywiózł je prawdopodobnie z wiedeńskiej wyprawy
(1683) Jan III Sobieski. Uprawiane jako roślina jadalna od 2. połowy XVIII w.
(początkowo ziemniaki hodowano jako rośliny ozdobne lub ciekawostki botaniczne).
Burak (Beta) z rodziny komosowatych, obejmuje 10 gatunków roślin jednorocznych i
wieloletnich. W stanie dzikim występuje w środkowej i zachodniej Azji, basenie
morza śródziemnego, zachodniej Europie i pn.-zach. Afryce. Formy uprawne to:
a) burak cukrowy
(Beta vulgaris) drugi w świecie, obok trzciny cukrowej, surowiec do produkcji
cukru(40% pr.gl.) Pierwsza cukrownia powstała w 1802 w Konarach na Dolnym
Śląsku. Korzeń zawiera do 20% cukru trzcinowego. Wymaga gleb żyznych,
próchniczych, wilgotnych, wrażliwy na niedobór boru; plon 30-40 t/ha.
b) burak pastewny, z liści sporządza się kiszonkę, korzeń skarmiany zimą w
stanie surowym ma wysoką wartość odżywczą: zawiera do 10% cukrów, 1.3% białka i
sole mineralne. Plon korzeni 70-80 t/ha, liści ok. 20 t/ha. Opóźniony zbiór ale
przed przymrozkami sprzyja gromadzeniu cukru.
c) burak ćwikłowy, ma szerokie zastosowanie kulinarne (jarzyna, sałatki,
barszcz) używany także do wyrobu marmolady. W Polsce jego spożycie stanowi 10%
spożycia warzyw. Ma dużą wartość dietetyczną i energetyczną. Korzeń zawiera do
9,5% sacharozy, 1,8% białka, ok. 10mg% wit. C oraz sole mineralne zwłaszcza
wapnia i magnezu. Wrażliwy na niedobór boru i magnezu. Plon 20-30 t/ha.
Słonecznik,
(Helianthus) rodzaj z rodziny złożonych, pochodzący z obszaru Ameryki
Północnej, gdzie reprezentowany jest przez ponad 100 gatunków, w tym kilka
ważnych roślin użytkowych, spożywczych, przemysłowych i ozdobnych.
Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus) z Meksyku i południowej części USA,
uprawiany jest obecnie na całym świecie jako roślina oleista
(ok. 35% tłuszczu
jadalnego i technicznego w nasionach), pastewna (ogromna produkcja masy
zielonej, a także wytłoki po produkcji oleju), ozdobna, jadalna (bezpośrednio
nasiona oraz do produkcji chałwy), lecznicza.
Słonecznik bulwiasty lub topinambur (Helianthus tuberosus) z Ameryki Północnej
dostarcza jadalnych bulw o słodkawym smaku, zawierających jako materiał zapasowy
inulinę, uprawiany, poza ojczyzną, na większą skalę w Chinach, południowej i
środkowej Europie, w Polsce raczej na paszę.
Kilka innych gatunków słonecznika uprawia się jako rośliny ozdobne, najbardziej
znany jest słonecznik wierzbolistny (Helianthus orgyalis), roślina dorastająca
do 5 m wysokości, o długich, wąskich liściach, interesująca bylina parkowa.
Len (Linum), rodzaj z rodziny lnowatych, obejmujący ok. 200 gatunków
zamieszkujących ciepłe obszary obu półkul. Najważniejszy jest len zwyczajny
(Linum usitatissimum), roślina włóknodajna i oleista pochodząca z Bliskiego
Wschodu, stara roślina użytkowa uprawiana od kilku tysięcy lat.
Dostarcza cennego oleju jadalnego i przemysłowego, stosowanego np.: do produkcji
linoleum, włókna, które mimo konkurencji tworzyw sztucznych nadal jest bardzo
cenione, makuchów na paszę, itd. Nasiona (siemię lniane) używane są w
lecznictwie.
Konopie siewne.
(Cannabis sativa) Występuje w górach Ałtaj, Tienszan, na
Zakaukaziu i w Afganistanie. Jako roślina uprawna rozpowszechniona w różnych
częściach świata. Łodyga rozgałęziona dorasta do 1,5 - 2 m wysokości. Konopie
wymagają bardzo dużo wody i są azotolubne. Rośliny wykorzystywane są do
pozyskiwania włókien. Mają też szerokie zastosowanie farmakologiczne. W
przemyśle spożywczym wykorzystywany jest olej konopny. Owoce wykorzystywane są
również na karmę dla ptaków. Nasiona są źródłem pełnowartościowych białek.
Łubin,
(Lupinus), rodzaj z rodziny bobowatych (motylkowatych) obejmujący
ok. 250 gatunków. Gatunki pochodzące
z Ameryki Pn. i Pd. są przeważnie
wieloletnie, natomiast - z basenu M. Śródziemnego - jednoroczne. Korzeń palowy
łubinu osiąga długość do 2 m zaś łodyga do 1,75 m. Liście dłoniaste o 5 do 15
listkach ustawiają się zawsze prostopadle do kierunku padania promieni
słonecznych (heliotropizm). Kwiaty zebrane są w sztywne grona, a owoc (strąk
owłosiony) z nasionami spłaszczonymi owalnymi lub nerkowatymi, zawiera 38-50 %
białka, 5-20 % tłuszczów i szkodliwe dla organizmu alkaloidy (lupininę i in.).
Łubin był uprawiany już w starożytnym Egipcie (ok.2000 p.n.e.) skąd przez Grecję
dotarł do dzisiejszych Włoch. W środkowej i północnej Europie pojawił się pod
koniec średniowiecza. Wykorzystywany był jako roślina lecznicza, pastewna i
jadalna. Nasiona po odgoryczeniu w wodzie lub gorącym popiele mielono na mąkę,
stanowiącą pożywienie ubogiej ludności.
W Polsce uprawiano najczęściej jednoroczny łubin żółty (L.luteus),
wykorzystywany jako pasza i nawóz zielony, o bardzo małych wymaganiach glebowych
- nie wymaga intensywnego nawożenia i rośnie na glebach piaskowych.
Koniczyna,
(Trifolium), rodzaj z rodziny bobowatych (motylkowych),
obejmujący ok.300 gatunków dzikich i uprawnych bylin, rzadziej roślin
jednorocznych, występujących głównie w strefie klimatu umiarkowanego wilgotnego
Europy, Azji i Ameryki Pn. Na korzeniach występują brodawki wiążące azot z
powietrza. Liście przeważnie trójdzielne a kwiatostan stanowią wielokwiatowe
główki. Cenne rośliny pastewne (siano, zielonki) bogate w białko i sole
mineralne, miododajne, poprawiają strukturę i żyzność gleby. W Polsce
rośnie dziko ok. 20 gatunków. Dawniej uprawiano koniczynę łąkową (czerwoną) (T.
pratense) wys. do 0,6 m i koniczynę białą (rozesłaną) (T. repens) o wys. do 0,4
m. Koniczyna biała o rozłogach i płożących się pędach, stosowana była na
pastwiska, gdyż dobrze znosi udeptywanie.
Kok-sagiz (ros.
kok-sagýz z tur.)
bot. Taraxacum kok-saghyz, gatunek mniszka z rodziny złożonych (
Compositae),
występujący w górach Tien-szan, w którego soku mlecznym jest do kilkunastu
procent kauczuku; niekiedy uprawiany dla pozyskiwania kauczuku.
Roślinę tą zamieszczono tu jako ciekawostkę. Otóż wiosną 1944 roku Niemcy założyli w
okolicy jej plantacje - w Lalinach u Józefa Sabak. Mieszkańcy z całej wsi
zobowiązani byli do jej pielęgnacji, a koordynował to sołtys. Wobec trudności w
pozyskiwaniu naturalnego kauczuku, korzeń tej rośliny podobny do pietruszki miał
służyć Niemcom do produkcji kauczuku. W lipcu 1944 roku wkroczyły jednak wojska
radzieckie i plantacje poszły w zapomnienie.