Jak wspomniano przez wieki całe w handlu stosowano zróżnicowane, uznawane lokalnie,
umowne miary i wagi,
będące przyczyną konfliktów kupieckich. Podobnie było w Polsce. Jak pisze A.
Brückner, Encyklopedia staropolska:
Co województwo, co powiat, co miasto
Inna waga i łokieć, inszy garniec, korzec
Bezprawie, nierząd wielki, inaczej trudno rzec.
Nie miasta, każdy kupiec ma osobne miary,
Na które sfałszowane sprzedaje towary.
Niejednokrotnie podejmowano próby ujednolicenia miar.
W 1764 roku sejm koronacyjny Stanisława Augusta zatwierdził ustawę przyjmującą za wzorce
miary warszawskie: łokieć (59.553 cm), funt (0,4057 kg), kwartę (0.707 litra),
garniec (2,827 litra) i korzec (120,6 litra, który po wszej Koronie jednakowy warszawski
być ma...
Po upadku politycznym Polski ponownie nastąpiło pomieszanie miar polskich z narzuconymi przez
państwa zaborcze.
System metryczny.
Pierwszy system metryczny opracowano we Francji w okresie rewolucji francuskiej
1789-99 przez komisję uczonych. Przyjęto w nim, że metr jest długością jednej
dziesięciomilionowej kwadrantu wielkiego koła Ziemi (połówki południka)
przechodzącego przez Paryż, a kilogram - masą, jaką ma czysta woda o objętości
jednej tysięcznej części metra sześciennego (tj. jednego litra) w temperaturze,
przy której gęstość wody osiąga wartość maksymalną. Stosownie do tych definicji
przyjętych w 1795 roku wykonano z platyny wzorce metra i kilograma, zatwierdzone
w 1799 roku. Wielokrotności i podwielokrotności jednostek tworzy się mnożąc
jednostkę przez całkowitą potęgę dziesiętną a nazwy tworzy się przez dodanie
odpowiedniego przedrostka, z tym że jednostki masy tworzy się nie od kilograma a
od grama.
Wprowadzanie tego systemu było procesem długotrwałym. Dopiero w 1875 roku
Konwencja Metryczna uznała system metryczny za system międzynarodowy. Austria
wprowadziła go w 1876 roku, Niemcy w 1884, Rosja w 1918, a ZSSR w 1925.
W 1818 roku w granicach Królestwa Polskiego, z inicjatywy Stanisława Staszica, opracowano
nowy system miar, zwany "nowopolskim" Był on ściśle związany z systemem metrycznym, choć
zrezygnowano z podziału dziesiętnego i zachowano dawne nazwy miar.
Podstawową jednostką długości była 1 linia równa 2 mm, kwarta odpowiadała objętości 1 litra,
1 granik równał się 8 miligramom.
Nowopolskie miary:
długości:
sążeń = 3 łokcie = 6 stóp = 72 cale = 864 linie = 1728 milimetrów
łokieć = 2 stopy = 4 ćwierci = 24 cale = 288 linii = 576 milimetrów
stopa = 288 mm: ćwierć = 6 cali = 144 mm; cal = 12 linii = 24 milimetry
pręt = 15 stóp = 180 cali = 4320 milimetrów
mila = 4 ćwierć mile = 8 półćwierć mili, czyli staje milowe = 14816 łokci = 8534,3 metra
powierzchni:
sążeń kwadratowy = 36 stóp kw.
morga = 300 prętów kw. = 0,55976 ha
włóka = 30 morgów = 16.7928 ha
objętości:
sążeń sześcienny (kubiczny) = 216 stóp sześciennych
korzec = 4 ćwierci = 32 garnce = 128 kwart = 512 kwaterek = 128 litrów
garniec = 4 kwarty = 4 litry
kwarta = 4 kwaterki = 1 litr
kwaterka = 0,25 litra
masy:
cetnar = 4 kamienie = 100 funtów = 1600 uncji = 3200 łutów = 12800 drachm = 38400 skrupułów
= 921600 granów = 5068800 graników = 40,550 kg
kamień = 25 funtów = 10,138 kg
funt = 32 łuty = 0.406 kg
łut = 0.013 kg
granik = 0.000008 kg
Ustawa nałożyła na magistraty obowiązek sprawdzania i cechowania miar godłem państwowym.
W 1849 roku wprowadzono jako obowiązujące rosyjskie pieniądze i miary.
Podstawową jednostką
długości był sążeń, ale różny od polskiego, jednostką wagi - pud, jednostką pojemności
- wiedro (wiadro).
Sążeń rosyjski = 3 arszyny = 7 stóp = 48 werszki = 84 cale = 2,1336 m; arszyn = 71,12 cm;
fut (stopa) = 30,48 cm; werszek = 4,44 cm; cal = 2,54 cm
pud = 40 funtów = 16,38 kg
wiadro - 12,289 litra
Miary rosyjskie były miarami urzędowymi, lecz, na co dzień w handlu stosowano także miary
nowopolskie obok warszawskich i umownych lokalnych (np. kubeł drozdowski).
Po wprowadzeniu systemu metrycznego w zaborze pruskim w 1872 roku i austriackim w 1886 roku
pojawiły się w użytku również miary metryczne.
Dekret o miarach z dnia 8 lutego 1919 roku, podpisany przez Piłsudskiego, jeden z pierwszych
aktów ustawodawczych niepodległego państwa, uznawał system metryczny jako obowiązujący
w Polsce.
Jednostki miar w systemie metrycznym
1 km (kilometr) = 1000 m (metr)
1 m = 10 dm (decymetr) = 100 cm
1 cm (centymetr) = 10 mm (milimetr)
1 kmk (kilometr2) = 100 ha (hektar)
1 ha = 100 a (ar) = 10 000 m2
1 m3 = (m sześć.) = 1000 dm3
1 dm3 = 1000 cm3, 1 cm3 = 1000 mm3
1 hl (hektolitr) = 100 l (litr)
1 l = 10 decylitrow = 100 centyl.
1 t (tona) = 1000 kg (kilogram)
1 kg = 100 dekagram = 1000 g (gram)
1 g = 1000 mg (miligram)
1 centnar metr = 1 kwintal = 100 kg
Nazwy i oznaczenia przedrostków wyrażających wielokrotności i
podwielokrotności jednostek SI.
deka (da) =10, hekto (h) = 100, kilo (k) =
1000, mega (M) = 1 000 000, giga (G) = 1 000 000 000, tera (T) = 1 000 000 000
000,
decy (d) = 0,1, centy (c) = 0,01, mili (m) = 0,001, mikro (µ) = 0,000 001, nano
(n) = 0,000 000 001, piko (p) = 0,000 000 000 001,
Niemetrycznym systemem najszerzej rozpowszechnionym i nadal stosowanym jest
anglosaski układ jednostek miar zdefiniowany jednak przez odniesienie do
metra i kilograma, oparty na jednostce długości jard (yard) = 0,9144 metra, 1 cal (inch) = 1/36 jarda = 25,4 mm i jednostce masy
funt (pount) = 0,453 592 37
kg.
Przeliczenie miar metrycznych na anglosaskie i odwrotnie.
Długości
1 cm = 0,3937 cala, 1m = 3,2808 stopy
1 m = 1,0936 yardy
1 km = 0,6214 mili
1 cal ( inch - in) = 2,540 cm 1 stopa (feet - ft) = 12 in = 30,48 cm 1 yard - yd = 3 ft = 91,44 cm
1 mila (mile-mi) = 1760
yd =1,6093
km
1 mila morska = 1,852 km
Powierzchni
1 cm2 = 0,155 sq. inch 1 m2 =
10,7639 sq. ft 1 m2 = 1,196 sq. yd.
1 km2 = 0,3861 sq. mi. 1 ha = 2,4711 akra
1 cal2 (sq. in) = 6,4516 cm2 1 stopa2 (sq. ft) = 0,0929 m2 1 yard = 0,8361
m2 1
mila2 = 2,59 km2 1 akr = 0,4047 ha
Wagi
1 g = 5 karatów
1 g = 0,0353 uncje
1 kg = 2,2046 funty
1 tona = 191,3744 stones
1 karat = 0,2 g
1 uncja (oz) = 28,35 g
1 funt (lb) = 16 oz = 0,4535 kg
1 stones = 5,2254 kg
Objętości
1 cm3 = 0,0352 uncje (br)
1 litr = 3,7854 pint 1 litr =
0,8799 kwarty (br)
1 uncja3(br, fluid) = 28,413 cm3 1 pint (br) = 0,5683 l
1 kwarta(br) =
1,1365 l
1 cm3 = 0,0338 uncje (US)
1 litr = 2,1134 pint (US) 1 litr = 1,0567 kwarta (US)
1 litr = 0,2642 galona (US)
1 uncja (US) = 29,5735 cm3
1 pint (US) = 0,4732 l 1 kwarta (US) = 0,9464 l
1 galon (US) = 3,7854 l
Jednostki miar temperatury.
Temperatura mierzona jest w stopniach, przy czym stosowano różne skale
temperatury. Ostatecznie pozostały skale Kelwina, Celsjusza, Rankine'a i Fahrenheita,
- dwie ostatnie stosowane są w krajach używających angielskiego lub
amerykańskiego systemu miar. Za stały punkt definicyjny przyjęto temperaturę
punktu potrójnego czystej wody. Punkt potrójny to stan w jakim dana substancja
może istnieć w trzech stanach skupienia. Woda w stanie ciekłym, lód i para wodna
są w równowadze (punkt potrójny) w temperaturze 0,01°C (273,16 K) i ciśnieniu
611,73 Pa. Przy swobodnym dostępie powietrza punkt ten dla wody wynosi 0°C.
Poniżej podano temperatury punktów stałych czterech w/w skal.
Temperatura
Kelwinów Stopni Celsjusza Stopni Rankine'a Stopni
Fahrehheita
Wrzenia wody
237,15 100
671,67
212
Punktu potrójnego wody 237,16
0,01
491,688
32,018
0 stopni C
273,15
0
491,67
32
0 stopni F
255,372 -17,78
459,67
0
Zera bezwzględnego
0
-237, 15
0
-459,67
Przeliczenie temperatury
Stopnie Fahrenheita na Celsjusza: X˚F = (X - 32) * (5/9) ˚C
prz. 50 ˚F = (50 - 32) * (5/9) = 10 ˚C
Stopnie Celsjusza na Fahrenheita: X˚C = (X * 9/5) + 32 ˚F
prz: 20 ˚C = (20 * 9/5) + 32 ˚F = 68 ˚F
Stopnie Celsjusza na kelwiny: X°C
= (X + 273,15 ) K prz:
100°C = 100 + 273,15 = 373,15 kelwinów (K)
Inne jednostki miar.
Ilości: kopa = 60 szt. = 5 tuzinów (po 12 szt.) zaś 12 tuzinów
to gros = 144 szt.
mendel = 15 lub 16
sztuk to także kopka zboża ustawiana po skoszeniu składająca się z 8
do 16 snopków.
Triangulacja od łacińskiego
triangulum - trójkąt, to metoda wyznaczania współrzędnych punktów geodezyjnych w
terenie za pomocą układu trójkątów tworzących sieć triangulacyjną. Utworzona
sieć z wież triangulacyjnych służyła do pomiaru powierzchni ziemi. Twórcą
triangulacji był holenderski uczony W. Snellius, który w 1615 roku opracował i
założył pierwszą sieć triangulacyjną. W Polsce pierwsza taka sieć powstała pod
koniec XVIII wieku i wykorzystywana była do 90-tych lat XX wieku, kiedy to
zastąpiły ją pomiary satelitarne. Wieże triangulacyjne budowano tak, aby
umieszczony na niej instrument pomiarowy znajdował się 6 metrów nad powierzchnią
terenu lub przeszkodą (las, budynek) i oddalone były od siebie na odległość
20 - 30 kilometrów. Dokładnie wymierzano bazę triangulacyjną o długości 8 - 10
kilometrów i potem długości boków i powierzchnię wyznaczano na podstawie
zależności trygonometrycznych.
Jednostki stosowane w gospodarstwie domowym
szczypta - ilość artykułów
sypkich jak cukier, sól, pieprz - ilość jaka mieści się między palcami: kciukiem
i wskazującym;
kropla -
stosowane zwykle przy odmierzaniu lekarstw, 1/20-1/10 cm3, 1g substancji
wodnistej = 50-55 kropli, 1g substancji oleistej = 42=45 kropli;
łyżeczka płaska - ok. 5 mililitrów (cm;)
= ok.3 g mąki = ok. 5g cukru = ok. 2,5 g mleka w proszku = 7 g miodu = ok. 2g
kakao, oliwy = 4g;
łyżka stołowa płaska- ok.15 mililitrów (cm3) = 3 łyżeczki powyższe wagi należy
mnożyć przez trzy;
szklanka - 250 mililitrów (cm3)
= ok. 150 g (15 dag) mąki = 25 dag cukru = 12 dag mleka w proszku = 35 dag
miodu, oliwy = 20 dag;
kwaterka - dawniej 1/16 garnca,
obecnie 1/4 litra
kwarta - ok. 1
litra
garniec - 4
kwarty, 16 kwaterek; 32 garnce = 1 korzec; 48 garncy = 1 beczka;
łubianka - ok. 2 - 2,5 kg
owoców;
wiadro ( kubeł) - ok. 10-12 litrów;
-
ćwiartka (ćwierć) - 1/4 korca ok. 30 litrów naczynie wykonane z klepek okute
obręczami. Po 1819 roku korzec to 128 litrów;
worek - 25,50
kg;
kubik
- metr sześcienny drewna, desek bez pustej przestrzeni, metr przestrzenny drewna
na stosie to zwykle 0,65 kubika.
Potocznymi jednostkami czasu i odległości były również pacierz i zdrowaśka
t.zn. czas czy odległość równoznaczny z odmówieniem Ojcze nasz... lub Zdrowaś
Maryja....
W latach 60 - 80 popularnym naczyniem szklanym była musztardówka = 0,2 litra,
słoik po musztardzie zastępujący szklankę w domach studenckich, hotelach
robotniczych, w zakładach pracy i warunkach polowych, głównie do rozpijania
alkoholu.
Zegary.
Do pomiaru czasu stosowano najpierw zegary słoneczne, już od około 3 tys. lat
p.n.e. , które budowano na placach obok świątyń itp. (Egipt, Babilonia, Chiny,
Indie). Pionowa wskazówka rzucała cień na powierzchnię tarczy z podziałką
godzinową. W starożytnym Egipcie, Babilonii, Grecji i Rzymie były używane
też piaskowe i wodne klepsydry. W starożytności i średniowieczu używano również
zegarów ogniowych w postaci świec i lampek oliwnych, w których miarą czasu była
ubywająca oliwa.
Za wynalazcę zegara mechanicznego uważany jest uczony chiński Liang Lingzan -
724 rok. W Europie pierwsze zegary mechaniczne pojawiły się w końcu XIII wieku i
były to zegary wieżowe z jedną wskazówką, wybijające godziny. Na terenie Polski
pierwsze takie zegary miał Wrocław (1368) i Gniezno (1414). W połowie XVII wieku
zbudowano zegar wahadłowy, a w latach 1839-45 w Szwajcarii uruchomiono masową
produkcję zegarków kieszonkowych (Patek-Philippe). Zegarki naręczne pojawiły się
na początku XX wieku.
Budowanym zegarom nadawano dekoracyjną oprawę już w starożytności. Dotyczyło to
zarówno klepsydr , zegarów słonecznych jak i wieżowych z bogato zdobionymi
tarczami i automatycznie poruszanymi zespołami figur. Różne formy zegarów
przedstawiają poniższe ilustracje.
Termometry.
Do pomiaru temperatury stosowane są termometry. Pierwsze
przyrządy do pomiary stopnia nagrzania ciał znane były już w starożytności. Były
to termoskopy oparte na rozszerzalności cieplnej powietrza. Skonstruowanie
pierwszego termoskopu przypisuje się różnym wynalazcom. Pierwszy termometr
lekarski wykonał S. Santorio na pocz. XVII wieku. Pierwsze termometry nie
uwzględniały punktów stałych temperatury, a jedynie wykazywały jej wzrost lub
spadek. Dopiero w drugiej połowie XVII wieku pojawiły się propozycje
punktu stałego temperatury. Proponowano zamarzanie olejku anyżowego, Dalance
zaproponował dwa punktu stałe: topnienie śniegu jako -10 st. i topnienie masła
jako +10 st., Renaldini w 1694 roku zaproponował dwa punkty stałe, zamarzanie i
wrzenie wody, ustalając między nimi przedział 12 stopni. W latach 1724-26
Fahrenheit opisał termometr rtęciowy własnej konstrukcji opartej na trzech
punktach stałych, a później na dwóch tj. topnienia lodu 32 st. i wrzenia wody
212 st. W 1742 roku Celsjusz skonstruował termometr rtęciowy ze skalą 100 -
stopniową, przyporządkowując wartość 100 st. temperaturze topnienia lodu,
a 0 st. wrzeniu wody. Później wartości te odwrócono i obowiązują do dziś. W
późniejszym okresie powstało wiele różnych termometrów przeznaczonych do różnych
zastosowań.
Z uwagi na zasadę działania rozróżniamy:
- termometry cieczowe - zastosowana ciecz jest zależna od mierzonej
temperatury: pentan ( -200 do 30), alkohol (-110 do 50), toluen (-70 do 100),
rtęć (ciecz) (-38 do 280), rtęć (gaz) (-30 do 750), przy czym w termometrach
rtęciowych do 200 st. nad słupkiem rtęci jest próżnia, natomiast powyżej 200 st.
sprężony gaz zwykle azot lub wodór. Kapilary termometrów wypełnionych cieczami
zwilżającymi szkło zawsze wypełniane są gazem co zapobiega przerywaniu słupka
cieczy.
- bimetalowe - wykorzystujące różnice w rozszerzalności cieplnej dwóch metali.
- elektryczne - wykorzystujące wpływ temperatury na właściwości elektryczne
materiałów użytych na czujniki,
- parowe - wykorzystywane w termostatach samochodowych,
- gazowe - wykorzystujące rozszerzalność cieplną gazów.
W użytkowaniu domowym najpopularniejsze były termometry rtęciowe lekarskie o
zakresie temperatury 35 do 42 st.C, termometry zaokienne rtęciowe i
spirytusowe o zakresie temperatury od -50 do + 50 st. C. oraz pokojowe z
zakresem temperatury od 0 do 40 st. C. Obecnie termometry te są wypierane przez
przez bimetalowe i elektroniczne oraz domowe stacje pogody, które zastępują
termometry domowe i zaokienne, mierzą wilgotność, ciśnienie atmosferyczne i
prognozują pogodę.
Uwagi oraz dodatkowe informacje i materiały najlepiej przesyłać bezpśrednio na adres: kazik.sabak@gmail.com Mapa witryny zawierająca łącza
do stron tekstowych |