Pierwsze ślady kontaktu człowieka z pszczołami pochodzą z przed10-12 tys. lat.
Pierwotne formy zdobywania miodu, wosku i czerwiu wiązały się z niszczeniem
gniazd pszczół, co jest praktykowane nadal w niektórych rejonach Afryki i Azji.
Z czasem człowiek zaczął pozbawiać pszczoły tylko części miodu, co umożliwiło
przetrwanie rodzin pszczelich i korzystanie wielokrotne z ich zapasów. Na
terenie zach. i środk. Europy pierwotną formą użytkowania pszczół było
bartnictwo, a w końcu XV wieku powstało pszczelarstwo przydomowe. Pierwsze ule,
zwane kłodami, były wydrążone w pniach ściętych drzew, w podobny sposób jak
barcie, później
zaczęto trzymać pszczoły w ulach nierozbieralnych. Pierwszy taki ul
skonstruowano w końcu XII w. w Szwajcarii ( F. Hubner). W XIX w. powstały ule
ramowe, skonstruowano prasę do wyrobu węzy i miodarkę. Dalszy postęp w hodowli
pszczół nastąpił w XX w. Powstały ule o dużej pojemności, zastosowano gospodarkę
wędrowną (dowożenie pasiek na miejsce pożytku), opracowano technikę sztucznego
unasieniania matek, wyhodowano pszczoły łagodne, bardziej pracowite i bardziej
odporne na choroby.
Produkcja światowa miodu wynosi ok. 1 mln ton rocznie. Największymi
producentami są Chiny (100-200 tys. ton ). W Polsce produkcja miodu wynosi ok.
12 tys. ton i ok. 400 ton wosku. W 180 tys. pasiek znajduje się 0,8 mln rodzin
pszczelich, średnia produkcja z rodziny wynosi ok. 15 kg.
Praca w pasiece rozpoczyna się wiosną od 1-2 przeglądów , w czasie których usuwa
się martwe pszczoły z dna ula oraz zmniejsza się zwykle gniazdo, usuwając
plastry bez pszczół. Zazwyczaj w okresie kwitnienia drzew, mniszka i rzepaku
powiększa się gniazdo aby pszczoły miały gdzie gromadzić miód. Terminowe
poszerzenie gniazd przez dostawienie plastrów lub ramek z węzą zapobiega też
rójce. Dojrzały miód jest zabierany z uli w plastrach, odsklepiany i
odwirowywany w miodarkach. Puste plastry wkładane są ponownie do ula i
napełniane przez pszczoły miodem. Do poskramiania pszczół używa się podkurzacza,
w którym pali się próchno, a powstający dym jest wdmuchiwany do ula. Ramki
rozsuwa się specjalnym dłutem a pszczoły z ramek zmiata się piórem np. ze
skrzydła gęsi. Po ostatnim miodobraniu rodzinę pszczelą dokarmia się syropem
cukrowym (1kg cukru/1 litr wody) w ilości ok. 5-8 litrów. W końcu sierpnia
uzupełnia się zapasy na zimę do ok. 15 kg na rodzinę, następnie zmniejsza się
otwory wylotowe i ociepla gniazdo na zimę.
Poniżej trochę wspomnień F. S. Dmochowskiego (1806-30 rok): " Średni z braci
Miłowieskich.. zaprowadził pasiekę, która około dwóchset rojów liczyła. Roje
trzymał w słomianych ulach czyli koszkach, jak je zwykle nazywają. Gdzie tylko
bywał pan Piotr... tam wszędzie zaprowadzał pasieki. " Będąc w odwiedzinach
zaczęły się tam roić pszczoły i to w kilku ulach " Panie Franciszku rzecze do
mnie p. Piotr, uprzedzam cię, abyś żadnej pszczoły nie zganiał i nie trącił,
choćby cię jak najwięcej obsiadły, a nic ci nie zrobią. Nasze panny wiedzą o tym
dobrze. Musisz im pomagać do obsadzenia rojów. Obsadzenie to odbywało się bardzo
prostym sposobem. Dwie panny wzięły ul słomiany, wysmarowany wewnątrz melisą, i
zwracały go w te stronę, gdzie kłąb gęsty pszczół wyleciawszy z ula, leciał nad
ziemią. Skoro tylko główna gromada, razem z matką dostała się wewnątrz
słomianego ula, wtedy stawiano go ostrożnie na ławce. Mnóstwo pszczół czepiało
się jeszcze na sukniach i we włosach. Panny stały spokojnie przy ulu, a pszczoły
jedna za drugą odlatywały do swej nowej siedziby, poczem zwolna oddalano się od
ula. Obsadzono w tym dniu 8 rojów, nie użyto ani kapy ochronnej. ani podkadzań,
ani dzwonienia i nikogo żadna pszczoła nie ukąsiła. "
Objaśnienie terminów związanych z pszczelarstwem.
pszczoła miodna ( Apis mellifera) żyje w zhierarchizowanych
społeczeństwach zw. rodzinami pszczelimi
składających się z matki i robotnic a w
pewnych okresach roku także z trutni i form larwalnych (czerw pszczeli).
Pszczoła miodna na tułowiu posiada 2 pary błoniastych skrzydeł i 3 pary odnóży.
U robotnic na drugiej i trzeciej parze odnóży znajdują się konstrukcje do
zbierania i transportu pyłku kwiatowego składające się z grzebyków, szczoteczek
i koszyczków. Między segmentami odwłoka po stronie brzusznej robotnic znajdują
się gruczoły woskowe, a po stronie grzbietowej gruczoł zapachowy, którego
wydzielina umożliwia rozróżnienie osobników z danej rodziny. Przekształcone 2
ostatnie segmenty odwłoka wchodzą w skład aparatu żądłowego dobrze rozwiniętego
u robotnic. W warunkach naturalnych rodziny gnieżdżą się w dziuplach, gdzie
budują pionowe woskowe plastry z obustronnie ułożonymi komórkami służącymi do
wychowywania czerwiu i magazynowania pokarmu.
Pszczoły odżywiają się głównie nektarem kwiatowym, miodem, okresowo także
pyłkiem lub pierzgą. Matka w okresie składania jaj jest karmiona przez
robotnice mleczkiem pszczelim, larwy przez pierwsze 3 dni życia otrzymują
mleczko pszczele a później papkę miodowo-pyłkową, jedynie larwy mateczne przez
cały okres są żywione mleczkiem.
Nektar jest przynoszony
do gniazda przez robotnice w wolu miodowym, a pyłek w koszyczkach na odnóżach.
Informację o
miejscu pożytku robotnice przekazują sobie przy pomocy tańca.
Na rysunku obok: a) robotnica, b) matka, c) truteń.
robotnica pszczela wyposażona jest w gruczoły woskowe, gruczoły
gardzielowe wytwarzające mleczko pszczele i narządy do przenoszenia pyłku
kwiatowego. Rozwija się około 21 dni z zapłodnionego jajka matki pszczelej.
Robotnice z wylęgu letniego żyją ok. 6 tygodni a z jesiennego 6-8 miesięcy.
Liczba robotnic w rodzinie pszczelej w zimie wynosi 10-20 tys. a latem 40-80 tys
, niekiedy ponad 100 tys. Robotnice dzieli się na trzy grupy:
- pszczoły do 10 dni, nielotne, najpierw zajmują się czyszczeniem komórek i
powlekanie ich kitem, mającym właściwości odkażające, następnie ich zadaniem
jest karmienie starszych larw mieszaniną pyłku kwiatowego z nektarem lub
rozwodnionym miodem. Robotnice, których gruczoły gardzielowe produkują już
mleczko pszczele, karmią nim najmłodsze larwy robotnic i trutni, larwy matek i
czerwiącą matkę. Po zakończeniu karmienia gruczoły gardzielowe zanikają a
uaktywniają się gruczoły woskowe.
- pszczoły w wieku do 22 dni, także nielotne, zajmują się budowaniem gniazda,
zasklepianiem komórek z czerwiem, naprawą komórek, przyjmowaniem pokarmu i
pyłku od pszczół lotnych i rozmieszczaniem miodu, a także czyszczeniem i ochroną
ula. Pszczoły strażniczki okresowo wykonują krótkie loty wokół ula. Robotnice
wytwarzające wosk wiszą nieruchomo sczepione w tzw. kłąb budujący, dożywiane są
wtedy obficie przez inne robotnice.
- pszczoły lotne zbierają i przynoszą do ula pożytek pszczeli i wodę zwykle z
odległości do kilku km, każda robotnica w jednym czasie zbiera jeden rodzaj
pożytku (nektar lub pyłek) z wybranego gatunku rośliny na określonym obszarze.
pszczela matka utrzymuje ciągłość życia rodziny pszczelej a feromony
wydzielane przez nią wpływają na życie rodziny pszczelej. Rozwija się z
zapłodnionego jaja jak robotnica, ale w mateczniku budowanym na skraju plastra,
a po wykorzystaniu, zgryzanego przez pszczoły. Rozróżnia się matecznik cichej
wymiany - wymiana matki pszczelej bez wydania roju, mateczniki ratunkowe - gdy
rodzina jest pozbawiona matki i mateczniki rojowe - podczas rójki. Po 16 dniach
osiąga postać owada dorosłego a po kolejnych 7 dniach jest dojrzała płciowo.
Podczas lotów godowych jest zapładniana przez trutnie przyjmując ok. 7 mln
plemników i po kilku dniach rozpoczyna składanie jaj do komórek. Rocznie składa
120-150 tys. jaj, żyje 4-5 lat, ale w nowoczesnym pszczelarstwie zwykle jest
wymienia każdego roku.
truteń to samiec pszczoły miodnej rozwija się zwykle ok.24 dni z
niezapłodnionego jaja, po ok. 8 dniach od wygryzienia się z komórki osiąga
dojrzałość i zdolność lotu. Liczba trutni w rodzinie wynosi do 3 tys.. Truteń
zwykle żyje 2-3 m-ce w okresie letnim. Trutnie po kopulacji giną wskutek
wyrwania lub wynicowania narządu rodnego, pozostałe po zakończeniu pory rojowej
mogą pozostawać w ulu dopóki pożytek jest obfity, zaś jesienią są wypędzane
przez robotnice.
trutówka
to pszczoła robotnica, której uwstecznione jajniki zaczynają nabrzmiewać i
produkować niewielką ilość jaj z których wylęgają się trutnie. Trutówki
pojawiają się głównie w rodzinie pozbawionej przez pewien czas matki, a także z
matką starą i niepłodną, kiedy słabnie jej oddziaływanie hamujące rozwój
jajników u robotnic. Matka jak wspomniano wydzielanymi feromonami stymuluje
działania całej rodziny pszczelej.
czerw pszczeli to stadia rozwojowe pszczoły miodnej od jaj do stadium
owada znajdujące się w otwartych jak i potem zakrytych komórkach plastra.
Plaster powinien być równo zaczerwiony. Czerw rozstrzelony świadczy o wadach
matki lub jej starości.
rójka to naturalny sposób podziału rodziny pszczelej na odrębne roje,
następuje zwykle na przełomie maja i czerwca, kiedy
gwałtownie wzrasta liczebność rodziny i
dochodzi do zakłóceń w składzie biologicznym rodziny. Od macierzystej rodziny
pszczelej oddziela się 1 do 5 rojów. Rodzinę pszczelą opuszczają głównie
pszczoły nielotne zajmujące się pracami w ulu i trutnie. Pierwszy rój zawiera
ok. 50 % robotnic oraz starą matkę pszczelą, kolejne roje są coraz mniej liczne
i maja młode matki. Po opuszczeniu ula rój osiada zwykle w pobliżu na gałęzi
tworząc zwarty kłąb pszczeli, który otacza matkę. Po znalezieniu przez pszczoły
wywiadowczynie odpowiedniego miejsca, pszczoły odlatują tam i zakładają nowe
gniazdo. W warunkach naturalnych rójka jest konieczna do rozwoju gatunku, w
pszczelarstwie jest zjawiskiem niepożądanym.
węza to cienki (1-2 mm) arkusz sprasowanego wosku pszczelego z
wytłoczonymi dwustronnie sześciokątnymi denkami komórek stanowiącymi zaczątek
plastra pszczelego. Węzę wynalazł niemiecki pszczelarz i grawer J. Mehring w
1857 roku. Grubość plastra pszczelego z komórkami pszczelimi wynosi 22-25 mm, z
trutowymi do 30 mm i z miodem do 50 mm. barwa plastra w zależności od liczby
wyhodowanych pokoleń zmienia się od białej do czarnej.
pożytek pszczeli to zasoby surowców roślinnych jak nektar, pyłek
kwiatowy, spadź i soki roślinne zbierane i wykorzystywane przez pszczoły jako
pokarm i surowiec do produkcji miodu i pierzgi. Obfity pożytek spadziowy,
rzepakowy, gryczany czy lipowy pozwala na zgromadzenie w ulu ok. 3-5 kg surowca
w ciągu dnia natomiast ubogie pożytki ok. 0,5 kg.
spadź to słodka, lepka, gęsta ciecz występująca na liściach, zielonych
pędach i gałązkach niektórych gatunków drzew i krzewów. Spadź jest mieszaniną
wydalin mszyc z sokiem roślinnym wyciekającym z miejsc nakłutych przez owady.
Pojawia się od maja do sierpnia. Zawiera gł. cukry 90 % suchej masy, białka i
aminokwasy ok. 5%, sole mineralne ok. 1% oraz garbniki i żywice. Barwa
początkowo jasna później na skutek zanieczyszczeń ciemnieje. Główne rośliny
spadziodajne to jodła i świerk a także lipa, klon, dąb, buk, wiąz, modrzew,
leszczyna, głóg i trzcina. Ze względu na substancje ciężkostrawne i trujące nie
stanowi odpowiedniego pokarmu dla pszczół. Ze spadzi otrzymuje się miód
spadziowy.
obnóża pyłkowe to grudki pyłku kwiatowego zlepione śliną pszczoły
robotnicy i przynoszone do ula w tzw. koszyczku na zewnętrznej stronie trzeciej
pary odnóży i służy do produkcji pierzgi. Odbierana pszczołom za pomocą tzw.
poławiaczy pyłku służy jako pożywka dla dzieci, ludzi starszych i
rekonwalescentów.
pierzga to
białkowy, łatwo strawny pokarm pszczół, wytwarzany przez fermentację mlekową z
obnóża pyłkowego, które w komórkach plastra składają pszczoły zbieraczki,
robotnice pracujące w gnieździe rozdrabniają je ,zwilżając miodem i śliną,
ubijają warstwami i zasklepiają cienką warstwą miodu a na zimę także wosku.
Pierzga jest bakteriobójcza. Roczne zapotrzebowanie rodziny pszczelej wynosi
17-35 kg.
miód pszczeli jest wytwarzany przez robotnice pszczół z nektaru roślin
lub spadzi pod wpływem enzymów pochodzących z gruczołów ślinowych pszczół.
Konsystencja miodu zmienia się od wodnistej (nakrop) do gęstej (patoka),
przechowywany może zamienić się w twardą krystaliczną masę (krupiec).
wosk
pszczeli to wydzielina gruczołów woskowych robotnic, mieszanina kwasów
tłuszczowych, hydroksykwasów, wyższych alkoholi, estrów i węglowodorów.
Temperatura topnienia 62-65
˚C, zawiera do 2,5 % wody.
Świeży wosk służy do budowy plastrów, stary do zasklepiania plastrów i
uszczelniania gniazda. Najobficiej wosk wydzielają pszczoły na przełomie wiosny
i lata, zimą produkcja ustaje. W sezonie rodzina pszczela może wyprodukować 2-3
kg wosku.
mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczół robotnic
z dodatkiem wydzieliny gruczołów ślinowych i miodu. Jest to półpłynna, gęsta
substancja o barwie kremowej, żółtawej lub szarawej i cierpkim, kwaśnym smaku.
Jest pokarmem larw pszczelich w pierwszych 3-4 dniach i pokarmem czerwiących
matek. Zawiera 23 % tłuszczu, do 42 % węglowodanów i do 35 % białka stosowany w
lecznictwie i kosmetyce.
kit pszczeli, propolis, to żywiczna substancja przynoszona przez pszczoły
robotnice w postaci lepkich, błyszczących obnóży pyłkowych,
zbieranych z pąków i młodych pędów min. topoli,
brzozy, kasztanowca, świerka , sosny i roślin zielnych. Kit jest barwy
jasnożółtej, czerwonej, brązowej lub czarnej i służy pszczołom do uszczelniania
gniazda, polerowania komórek plastra przed zaczerwieniem. Skład jest
zróżnicowany w zależności od źródła i zawiera ok. 50-55 % żywic i balsamów,
25-35 % wosków, 10 % olejków aromatycznych, ok. 5 % pyłku i inne substancje
organiczne i mineralne. Kit pszczeli używany był juz w starożytnym Egipcie do
balsamowania zwłok, stosowany w lecznictwie oraz min. w konserwacji instrumentów
muzycznych. Roczna światowa produkcja na potrzeby człowieka wynosi ok. 700 ton.
jad pszczeli jest wydzieliną wytwarzaną przez gruczoł jadowy. Po użądleniu
aparat żądłowy zostaje wyrwany co powoduje śmierć pszczoły. Jest to mieszanina
wielu związków, uważany zawsze za środek leczniczy w medycynie ludowej. W
lecznictwie stosowany przy schorzeniach artretycznych, reumatycznych,
nadciśnieniu i miażdżycy. Jad pszczeli jest niemal identyczny z jadem os,
trzmieli i mrówek.
barć stanowiło wydrążone w drzewie pomieszczenie dla pszczół (tzw.
dzień, drzewo bartne, drzewo dziane) zwykle na wysokości 2-20 m, przeważnie na
dorodnych sosnach i dębach, pomieszczenie zamykał zatwór (dłuziec, zatuła,
płaszczka) z deski jedno lub dwuczęściowy, w dolnej części zatworu robiono
okrągły wylotek dla pszczół o średnicy 1,5 cm. Robiono też wyloty duże w których
umieszczano rodzaj klina ( oczkas) sięgającego tylnej ściany barci i
podtrzymującego plastry. Górną część barci nazywano głową, środkową oczkiem i
dolną nogami. Plastry z miodem podcinano i wyjmowano z barci.
bartnictwo prowadzili bartnicy
nadzorowani przez książęcych bartodziejów. W późnym średniowieczu powstała
odrębna organizacja bartników podlegająca staroście. Ukształtowane prawo bartne
było korzystniejsze od kmiecego. Bartnicy świadczyli powszechną daninę miodową
na rzecz władców, również kościół i możni pobierali daniny w miodzie i wosku.
Bór bartny liczył najczęściej 60 barci (rojów). W XVI w. w okresie największego
rozkwitu bartnictwa eksport miodu rocznie wynosił ok. 1,5 tys. beczek i ok. 30
tys kamieni wosku (1 kamień- ok. 13 kg.). W stanie szczątkowym przetrwało do XX
w.
miodarka jest urządzeniem do odwirowania miodu z plastrów pszczelich,
składa się z wirnika często z sitem oraz zbiornika na miód. Dawniej stosowano
miodarki na 2 plastry potem na 3 do 6 zwane miodarkami hordialnymi, w których
plastry trzeba było co najmniej dwukrotnie przekładać. W stosowanych później
miodarkach radialnych siła odśrodkowa działa równolegle do powierzchni plastrów
i odwirowanie miodu następuje jednocześnie z obu stron plastra. Pozwala to na
jednoczesne odwirowanie kilkudziesięciu plastrów bez konieczności ich
odwracania.