Pierwsze ślady kontaktu człowieka z pszczołami pochodzą z przed10-12 tys. lat.
Pierwotne formy zdobywania miodu, wosku i czerwiu wiązały się z niszczeniem
gniazd pszczół, co jest praktykowane nadal w niektórych rejonach Afryki i Azji.
Z czasem człowiek zaczął pozbawiać pszczoły tylko części miodu, co umożliwiło
przetrwanie rodzin pszczelich i korzystanie wielokrotne z ich zapasów. Na
terenie zach. i środk. Europy pierwotną formą użytkowania pszczół było
bartnictwo, a w końcu XV wieku powstało pszczelarstwo przydomowe. Pierwsze ule,
zwane kłodami, były wydrążone w pniach ściętych drzew, w podobny sposób jak
barcie, później
zaczęto trzymać pszczoły w ulach nierozbieralnych. Pierwszy taki ul
skonstruowano w końcu XII w. w Szwajcarii ( F. Hubner). W XIX w. powstały ule
ramowe, skonstruowano prasę do wyrobu węzy i miodarkę. Dalszy postęp w hodowli
pszczół nastąpił w XX w. Powstały ule o dużej pojemności, zastosowano gospodarkę
wędrowną (dowożenie pasiek na miejsce pożytku), opracowano technikę sztucznego
unasieniania matek, wyhodowano pszczoły łagodne, bardziej pracowite i bardziej
odporne na choroby.
Produkcja światowa miodu wynosi ok. 1 mln ton rocznie. Największymi
producentami są Chiny (100-200 tys. ton ). W Polsce produkcja miodu wynosi ok.
12 tys. ton i ok. 400 ton wosku. W 180 tys. pasiek znajduje się 0,8 mln rodzin
pszczelich, średnia produkcja z rodziny wynosi ok. 15 kg.
Poniżej trochę wspomnień F. S. Dmochowskiego (1806-30 rok): " Średni z braci
Miłowieskich.. zaprowadził pasiekę, która około dwóchset rojów liczyła. Roje
trzymał w słomianych ulach czyli koszkach, jak je zwykle nazywają. Gdzie tylko
bywał pan Piotr... tam wszędzie zaprowadzał pasieki. " Będąc w odwiedzinach
zaczęły się tam roić pszczoły i to w kilku ulach " Panie Franciszku rzecze do
mnie p. Piotr, uprzedzam cię, abyś żadnej pszczoły nie zganiał i nie trącił,
choćby cię jak najwięcej obsiadły, a nic ci nie zrobią. Nasze panny wiedzą o tym
dobrze. Musisz im pomagać do obsadzenia rojów. Obsadzenie to odbywało się bardzo
prostym sposobem. Dwie panny wzięły ul słomiany, wysmarowany wewnątrz melisą, i
zwracały go w te stronę, gdzie kłąb gęsty pszczół wyleciawszy z ula, leciał nad
ziemią. Skoro tylko główna gromada, razem z matką dostała się wewnątrz
słomianego ula, wtedy stawiano go ostrożnie na ławce. Mnóstwo pszczół czepiało
się jeszcze na sukniach i we włosach. Panny stały spokojnie przy ulu, a pszczoły
jedna za drugą odlatywały do swej nowej siedziby, poczem zwolna oddalano się od
ula. Obsadzono w tym dniu 8 rojów, nie użyto ani kapy ochronnej. ani podkadzań,
ani dzwonienia i nikogo żadna pszczoła nie ukąsiła. "
pszczoła miodna ( Apis mellifera) żyje w zhierarchizowanych
społeczeństwach zw. rodzinami pszczelimi
składających się z matki i robotnic a w
pewnych okresach roku także z trutni i form larwalnych (czerw pszczeli).
Pszczoła miodna na tułowiu posiada 2 pary błoniastych skrzydeł i 3 pary odnóży.
U robotnic na drugiej i trzeciej parze odnóży znajdują się konstrukcje do
zbierania i transportu pyłku kwiatowego składające się z grzebyków, szczoteczek
i koszyczków. Między segmentami odwłoka po stronie brzusznej robotnic znajdują
się gruczoły woskowe, a po stronie grzbietowej gruczoł zapachowy, którego
wydzielina umożliwia rozróżnienie osobników z danej rodziny. Przekształcone 2
ostatnie segmenty odwłoka wchodzą w skład aparatu żądłowego dobrze rozwiniętego
u robotnic. W warunkach naturalnych rodziny gnieżdżą się w dziuplach, gdzie
budują pionowe woskowe plastry z obustronnie ułożonymi komórkami służącymi do
wychowywania czerwiu i magazynowania pokarmu.
Nektar jest przynoszony
do gniazda przez robotnice w wolu miodowym, a pyłek w koszyczkach na odnóżach.
Informację o
miejscu pożytku robotnice przekazują sobie przy pomocy tańca.
pyłku od pszczół lotnych i rozmieszczaniem miodu, a także czyszczeniem i ochroną
ula. Pszczoły strażniczki okresowo wykonują krótkie loty wokół ula. Robotnice
wytwarzające wosk wiszą nieruchomo sczepione w tzw. kłąb budujący, dożywiane są
wtedy obficie przez inne robotnice.
trutówka
to pszczoła robotnica, której uwstecznione jajniki zaczynają nabrzmiewać i
produkować niewielką ilość jaj z których wylęgają się trutnie. Trutówki
pojawiają się głównie w rodzinie pozbawionej przez pewien czas matki, a także z
matką starą i niepłodną, kiedy słabnie jej oddziaływanie hamujące rozwój
jajników u robotnic. Matka jak wspomniano wydzielanymi feromonami stymuluje
działania całej rodziny pszczelej.
gwałtownie wzrasta liczebność rodziny i
dochodzi do zakłóceń w składzie biologicznym rodziny. Od macierzystej rodziny
pszczelej oddziela się 1 do 5 rojów. Rodzinę pszczelą opuszczają głównie
pszczoły nielotne zajmujące się pracami w ulu i trutnie. Pierwszy rój zawiera
ok. 50 % robotnic oraz starą matkę pszczelą, kolejne roje są coraz mniej liczne
i maja młode matki. Po opuszczeniu ula rój osiada zwykle w pobliżu na gałęzi
tworząc zwarty kłąb pszczeli, który otacza matkę. Po znalezieniu przez pszczoły
wywiadowczynie odpowiedniego miejsca, pszczoły odlatują tam i zakładają nowe
gniazdo. W warunkach naturalnych rójka jest konieczna do rozwoju gatunku, w
pszczelarstwie jest zjawiskiem niepożądanym.
węza to cienki (1-2 mm) arkusz sprasowanego wosku pszczelego z
wytłoczonymi dwustronnie sześciokątnymi denkami komórek stanowiącymi zaczątek
plastra pszczelego. Węzę wynalazł niemiecki pszczelarz i grawer J. Mehring w
1857 roku. Grubość plastra pszczelego z komórkami pszczelimi wynosi 22-25 mm, z
trutowymi do 30 mm i z miodem do 50 mm. barwa plastra w zależności od liczby
wyhodowanych pokoleń zmienia się od białej do czarnej.
pierzga to
białkowy, łatwo strawny pokarm pszczół, wytwarzany przez fermentację mlekową z
obnóża pyłkowego, które w komórkach plastra składają pszczoły zbieraczki,
robotnice pracujące w gnieździe rozdrabniają je ,zwilżając miodem i śliną,
ubijają warstwami i zasklepiają cienką warstwą miodu a na zimę także wosku.
Pierzga jest bakteriobójcza. Roczne zapotrzebowanie rodziny pszczelej wynosi
17-35 kg.
wosk
pszczeli to wydzielina gruczołów woskowych robotnic, mieszanina kwasów
tłuszczowych, hydroksykwasów, wyższych alkoholi, estrów i węglowodorów.
Temperatura topnienia 62-65˚C, zawiera do 2,5 % wody.
Świeży wosk służy do budowy plastrów, stary do zasklepiania plastrów i
uszczelniania gniazda. Najobficiej wosk wydzielają pszczoły na przełomie wiosny
i lata, zimą produkcja ustaje. W sezonie rodzina pszczela może wyprodukować 2-3
kg wosku.
zbieranych z pąków i młodych pędów min. topoli,
brzozy, kasztanowca, świerka , sosny i roślin zielnych. Kit jest barwy
jasnożółtej, czerwonej, brązowej lub czarnej i służy pszczołom do uszczelniania
gniazda, polerowania komórek plastra przed zaczerwieniem. Skład jest
zróżnicowany w zależności od źródła i zawiera ok. 50-55 % żywic i balsamów,
25-35 % wosków, 10 % olejków aromatycznych, ok. 5 % pyłku i inne substancje
organiczne i mineralne. Kit pszczeli używany był juz w starożytnym Egipcie do
balsamowania zwłok, stosowany w lecznictwie oraz min. w konserwacji instrumentów
muzycznych. Roczna światowa produkcja na potrzeby człowieka wynosi ok. 700 ton.
bartnictwo prowadzili bartnicy
nadzorowani przez książęcych bartodziejów. W późnym średniowieczu powstała
odrębna organizacja bartników podlegająca staroście. Ukształtowane prawo bartne
było korzystniejsze od kmiecego. Bartnicy świadczyli powszechną daninę miodową
na rzecz władców, również kościół i możni pobierali daniny w miodzie i wosku.
Bór bartny liczył najczęściej 60 barci (rojów). W XVI w. w okresie największego
rozkwitu bartnictwa eksport miodu rocznie wynosił ok. 1,5 tys. beczek i ok. 30
tys kamieni wosku (1 kamień- ok. 13 kg.). W stanie szczątkowym przetrwało do XX
w.|
Uwagi oraz dodatkowe informacje i materiały najlepiej przesyłać bezpśrednio na adres: kazik.sabak@gmail.com Mapa witryny zawierająca łącza
do stron tekstowych |